Diumenge de Rams / C / 2013

Viure-ho des de dintre (Lc 22,14-23,56)

Cada any llegim dos cops la Passió de Jesús, el Diumenge de Rams i el Divendres Sant. Tenim al nostre abast, a més dels textos dels quatre evangelis, representacions escèniques, pel·lícules de cinema, pintures, escultures, viacrucis i processons… Arribada una certa edat, podem pensar que ja ens ho sabem, que aquesta història ja no amaga cap sorpresa per a nosaltres…

Per això, més que un llarg comentari d’un llarg evangeli, només vull fer una invitació. Val la pena ficar-nos en el relat i identificar-nos amb cada un dels personatges. Segur que ressonaran coses en nosaltres. Malauradament, no ens serà difícil sintonitzar amb la por dels deixebles, les negacions de Pere, la crueltat dels soldats, la conspiració del Sanedrí, la hipocresia de Pilat, la frivolitat d’Herodes, fins i tot la traïció de Judes.

Tot seguit, contemplem Jesús cara a cara davant d’aquests diversos personatges: el seu silenci, la seva mansuetud, sobretot el seu perdó. Així anirem copsant fins a quin punt és veritat que va morir per nosaltres, i sentirem despertar un agraïment molt gran i el desig d’acompanyar-lo de ben a prop.

Jordi Vila