El Santuari de la Mare de Déu de la Pineda és al lloc de sempre, però no ho sembla. De lloc de pas a peu de carretera, on fins i tot era desavinent aturar-se en cotxe o accedir-hi a peu, ha passat a ser centre neuràlgic d’un territori físic i espiritual. En efecte, el Santuari es troba físicament a mig camí dels nuclis principals del nostre municipi: Vila-seca al nord i la Pineda al sud, units pel Raval de la Mar, artèria de comunicacions, zona d’esbarjo i passeig que permet desconnectar una mica del tràfec quotidià. Però fixem-nos també en el territori que hi ha a banda i banda del Raval: a l’est la zona industrial, a l’oest la zona de lleure i turisme. Treball i lleure, gaudi i esforç, tenen per frontera un lloc dedicat a l’espiritualitat. L’antic ora et labora de la vida monàstica es completa en la geografia espiritual del nostre santuari: ora, gaude et labora.
L’espiritualitat com a nucli i frontissa que dóna unitat, cohesió i coherència a la multiplicitat de les nostres ocupacions. La fe que dóna alçada i profunditat, dimensió vertical a les nostres vides, que sense ella s’arrisquen a restar només horitzontals, planes, superficials.
Aquesta és ja la V Portada de la Mare de Déu de la Pineda que celebrem regularment des de l’any 1993. Per això per primera vegada gosem anunciar-la com a Festa Quinquennal, unint-nos d’aquesta manera a tantes altres poblacions del nostre país que també gaudeixen d’aquesta tradició: al Camp de Tarragona Riudoms i Vimbodí; a les Terres de l’Ebre Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita; al País Valencià Xiva de Morella, Toixa, Llíria…
Si en els temps que corren ens proposem potenciar una festa religiosa no és per un afany nostàlgic, proselitista o triomfalista, sinó com un servei a tota la societat. Als creients, viure la fe amb intensitat i celebrar-la amb goig ens fa més feliços i millors persones. Per als no creients, compartir una festa popular ajuda a donar identitat i cohesió social. Per això cal agrair l’esforç de totes les persones i entitats que contribueixen a la Portada: el nou baiard per al transport de la imatge o el bonic llibre il·lustrat que presentarem no haurien estat possibles sense l’esforç generós i el talent d’uns bons vila-secans; les processons d’anada i tornada lluiran gràcies a la col·laboració del seguici festiu i a la implicació de molts fidels; el Santuari no seria el mateix sense la cura quotidiana de la família que hi habita i sense el suport de l’Associació Amics del Santuari. Moltes persones i entitats col·laboren en aquestes festes des d’àmbits molt diversos. I a tots hem d’agrair la bona disposició.
Que aquestes festes en honor de la Mare de Déu ens ajudin a viure amb més goig i amb esperit de fraternitat i solidaritat.
Jordi Vila i Borràs
Rector de la Parròquia de Sant Esteve