Diumenge XXII de durant l’any / B / 2012

Autenticitat (Mc 7,1-8a.14-15.21-23)

Moltes vegades llegim evangelis que van a contracorrent i ens fan reflexionar sobre aspectes poc valorats en la nostra cultura. Avui, però, és ben a l’inrevés. Jesús ens crida a viure la religió amb autenticitat, i aquest és un valor vigent i a l’alça en el món d’avui.
Les tradicions compten poc entre nosaltres. Els fills veuen que els seus pares van créixer en un món molt diferent de l’actual, i que a la meitat de la vida potser ja han perdut el fil de les darreres novetats. Un pare o mare que es desentén del món dels ordinadors, de les xarxes socials o de les sèries televisives, ja no serveix de referència per als fills. Els joves pengen de tot al facebook perquè els seus pares no pengen res i ni tan sols es miren el perfil dels fills.
La generació actual se sent molt lliure davant de les tradicions i els costums. Que una cosa s’hagi fet sempre així no vol dir que no es pugui canviar. N’és una prova el canvi que ha tingut en el decurs una generació pel que fa a la manera de formar parella. Malgrat l’escàndol o la resignació dels pares, avui la norma és que es comenci a conviure, i més endavant ja s’arribarà al compromís matrimonial, si és que s’hi arriba. És igual que els pares no ho aprovin ni ho entenguin…
Davant d’una generació tan lliure, no ens podem presentar amb arguments de tradició ni d’autoritat. “Si no bategeu la criatura tindré un disgust molt gran… Us heu de casar per donar-me una alegria… El diumenge anem a missa perquè sempre hi hem anat…” Això avui dia no serveix de res, no transmet la fe. En tot cas, pot arribar a convertir-se en un tema més de polèmica amb els pares.
En canvi, aquesta generació tan lliure té set d’autenticitat. El moviment dels indignats és una prova que molts joves actuals no combreguen amb les rodes de molí que els més grans hem combregat. Si la generació anterior va treballar perquè arribés la democràcia, la generació actual dubta que la democràcia sigui autèntica i treballa per aprofundir-la plantant cara als qui l’han segrestada, tant se val que siguin els partits o els poders econòmics.
Res d’això no ens ha de fer por. El missatge de Jesús és ple d’autenticitat. Les seves paraules en l’evangeli d’avui les podria signar qualsevol jove descontent amb el sistema. Els joves d’avui poden connectar perfectament amb Jesús. És més, en molts d’ells hi ha un autèntic desig d’espiritualitat, de trobar un sentit a la vida més enllà del que és purament material. Ara bé, cal que el nostre testimoni de vida cristiana connecti amb la seva necessitat espiritual. Res de renyar-los perquè no van a missa o perquè no s’han casat, ni tan sols de fer-los alguna mena de xantatge emocional. Ara bé, sí que tenim la possibilitat i el deure de compartir amb ells el bé que ens fa la missa i la pregària, l’orientació que trobem en l’evangeli, la pau i la llibertat que ens dóna ser deixebles de Jesús. Aquesta és la nova evangelització que els nostres joves necessiten.

Jordi Vila